Zamieszczone przez kbjanek
WAKACJE - WŁOCHY - Riwiera Adriatycka i nie tylko - relacje.
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez AdamBZamieszczone przez bzyq_74I najlepiej zjechać z autostrady do miasteczka.
Cena potrafi być nawet mniejsza o 20 centów za litr. :shock:
[ Dodano: Pon 25 Lut, 13 15:23 ]
dudek_t, sprawdzałem tu w wyszukiwarce -> OMV i ceny podane przeze mnie parę postów wyżej są z dzisiaj
Komentarz
-
-
Koledzy czy posiadacie jakieś namiary na lokalne biura które mają kwatery nad Adriatykiem. My chcemy jechać we wrześniu w 6 osób . Cztery osoby dorosłe i dwójka dzieci. Czy możecie coś polecić? Myśleliśmy o Bibione ale z tego co widzę to jest jeszcze kilka mniejszych miejscowości gdzie może być taniej. A czy ktoś się wybiera w tamten rejon we wrześniu?
Komentarz
-
-
termit886, może z eurocampu do mobilhouma (są 5-7 osobowe) i jest kilka lokalizacji nad Adriatykiem
np: 6 - sobowę są w GardenParadiso
Przeglądając ceny na wrzesień jest tanio jak barszcz -> cennik 2013
Może sam się skuszę na wyjazd 8)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez termit886czy ktoś się wybiera w tamten rejon we wrześniu?
--- > http://www.vacansoleil.pl/wyszukiwania/ (campingi z mobil home, parcelą , namiotami Navajo - do wyboru ) byłem i nie miałem uwag co do tej firmy.
Ewentualnie polecam http://pl.goller-holidays.com/cms/front_content.php lub http://www.selectcamp.pl/index.php?p...tepne+campingi a najlepiej szukać zagranicznych ofert http://www.rent-a-tent.nl/zoeken# są często tańsze i "więcej" oferują w cenie.
Zamieszczone przez bzyq_74ceny na wrzesień jest tanio jak barszczPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez termit886A czy ktoś się wybiera w tamten rejon we wrześniu?
Zamieszczone przez termit886My chcemy jechać od 31 sierpnia do 14 września.Czy możecie napisać jakie są temperatury w tym okresie??
Komentarz
-
-
Szukam, ale cos znalezc nie moge, dlatego spytam. Byl ktos z was na jednym z tych "kempingow" ale gdzie sa jakies na prawde mega duze zjezdzalnie i duzo sportow wodnych ? i bardziej dla takich duzych dzieci znalazlem cos takiego http://www.vacansoleil.pl/camping/in...VPL/9/2201071/, ale wydaje mi sie ze znudzilo by mi sie po jednym dniu. W skrocie szukam czegos co da troche adrenaliny i duzoo zabawyJest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOZamieszczone przez kbjanekjakas grupa do caorle na czerwiec
a tak na poważnie to pewnie się odezwę do Ciebie, bo widzę że masz już przetarty szlak, zawsze dobre porady się przydadzą. Ja dotychczas latałem samolotem do Wenecji, ale w tym roku postanowiłem z żoną pojechać samochodem.
Odległość jaka nas będzie dzielić to dokładnie 9,1kmZałączone plikiJest: OIII 1.4 TSI beż cap... Elegance+Amazing+Dynamic+parę fajnych dodatów cieszących oko
Była: OII FL 1.8 TSI czarna Elegance+light assistant+lusterko foto...+pakiet biznes+pakiet WADLIWE AUTKO !!!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ManiekWWAja będę przebywał od 22 czerwca w Casavio, więc będziemy mogli zrobić małego spota na ziemi włoskiej
Zamieszczone przez ManiekWWA9,1km
Sklikamy się przed wyjazdemPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
My w tym roku będziemy w miejscowości Torvaianica, a właściwie na przedmieściach w kierunku na Anzio. Apartament 20m od plaży Z Żagania wychodzi ok. 1660km w jedną stronę i mam plan na "półtora raza"... tzn. start punkt 16:00 i ok. 5:00 powinienem być w okolicach Brennero. Tam krótka drzemka i dalsze 600km na kolejny raz. Powinno się udać, bo już raz (do Chorwacji) się udało :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez termit886Koledzy czy posiadacie jakieś namiary na lokalne biura które mają kwatery nad Adriatykiem.
Osobiście nie korzystałem, dostałem namiar od kolegi. Oni nie mają kwater, są tylko pośrednikiem, ale można przez nich załatwić.
Komentarz
-
-
PAOLO ESCO,
w tym roku pewnie nie dam rady ale mam zamiar wybrać się za rok i mam pytanko:
domek jak dla mnie za drogo a namiot mam praktycznie taki sam jak Navajo, więc jak wygląda z parcelą ?
Cena (link z pierwszej strony postu) 166 za okres od 06/07-24/08 za parcelę dotyczy ilu osób ? czy to cena za "łebka" czy za kilka osób ? i jaka jest wielkość parceli ?
jak znasz odpowiedź (a może ktoś inny będzie wiedział) to będę wdzięczny za odpowiedź
pzdrByła Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
"Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Wallyjak wygląda z parcelą ?Zamieszczone przez Wally166 za okres od 06/07-24/08 za parcelę dotyczy ilu osób ? czy to cena za "łebka" czy za kilka osób ?
Wally - często jest tak,że w cenie parceli możesz mieć wyposażony namiot Navajo (cena jest dla 6 osób ) i nie musisz wtedy nic brać. Proponuję rozważyć taką opcję.
Jak ktoś chce bezpłatny katalog Vacansoleil na 2013r. to na PW prześlijcie mi swoje dane, adres i @ lub wypełnijcie formularz http://www.vacansoleil.pl/bezplatny-katalog/PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Im bliżej wyjazdu tym mniejszy tu ruch, a spodziewałbym się, że będzie odwrotnie
Jadę z Krakowa do Lignano i planuję trasę. Ponieważ chciałbym całość przejechać na LPG, więc będę miał dość często postoje.
Na razie mam tak:
1. Przed Czechami zjadę z A1 i zatankuję w Jastrzębie-Zdrój
2. Na Shellu (N49°54'17.06" E18°18'27.47") kupię winietę; skieruję się na Brno (omijam Słowację) i Wiedeń
3. Zatankuję w Mikulov (N48°48'23.97" E16°37'39.71")
4. Na stacji benzynowej (N48°46'40.22" E16°38'26.15") kupię winetę na Austrię
5. Na powszechnie znanej stacji w Loipersdorf (N47°20'00.81" E16°03'39.46") zatankuję i dalej na Graz i Klagenfurt
6. BP z LPG (N46°41'45.52" E14°44'14.48") jakieś 100km przed Włochami.
Wprawdzie z tego BP dojadę na miejsce ale miło by było zatankować przed Włochami bo we Włoszech jest najdrożej.
Jeśli się okaże, że mam sporo czasu do godz. 17 (wcześniej nie dostanę kluczy do apartamentu), to planuję postój nad jeziorkiem (N46°36'52.27" E14°02'37.22) i tu najlepiej było by zatankować, ale nie znalazłem żadnej stacji LPG.
Czy ktoś zna jakąś w tej okolicy?
Komentarz
-
-
Zaplanowane super, ale poza stacjami LPG (których w Austrii jest niewiele) proponuję dodać trochę spontanu (: - to przecież wakacje. Jeśli chciałbyś zagospodarować czas, to proponuję rozważenie MINIMUNDUS (świat w miniaturze) w Klagenfurcie - nie jest tanio, ale można zrobić fajne fotki), dodatkowo w Klagenfurcie My zwykle zatrzymywaliśmy się na stacji koło jeziora Worthersee. Można też trochę zboczyć do Villach (mała mieścina - kilka km. od autostrady) - na 2-3 godziny zwiedzania. We Włoszech po drodze nie ma za dużo do zatrzymywania się, bo przy samej autostradzie nie ma dużo atrakcji. Pozdrawiam.
Komentarz
-
-
Kordi, bardzo chętnie, ale pierwszy raz jedziemy tak daleko z 2-letnim dzieckiem, stąd brak miejsca na spontan. Plan jest aby przytrzymać synka do 22 tak aby w samochodzie od razu zasnął i jak najdalej zajechać gdy będzie spał. Potem odpoczynek nad jeziorem ok. 200km przed celem. Drogę powrotną (noc czy dzień) zaplanuję gdy będę wiedział jak znosi długą jazdę - dotychczas jechał max. 5h. Pozdrawiam i życzę wszystkim udanych wakacji! To już za chwilę
Komentarz
-
-
... no kurde co ja mam powiedzieć... żona wygrała właśnie dodatkowo, jeszcze 7 dniowy pobyt w wybranym ośrodku Vacansoleil - trzy razy do Włoch w trakcie jednych wakacji nie będę jechał... :Bojesie: więc pewnie zaraz po drugim wypoczynku we Włoszech wyjedziemy a właściwie przemieścimy się 1 września z Włoch do Chorwacji do Puli ośrodek Bivillage http://www.bivillage.com/en/content/...llery_447.aspxPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Yacca"klęska urodzaju"
[ Dodano: Nie 02 Cze, 13 22:14 ]
Zamieszczone przez YaccaIm bliżej wyjazdu tym mniejszy tu ruch, a spodziewałbym się, że będzie odwrotnie
ehhh już na kartce zapisuję co mam przed wyjazdem zrobić...zmiana oleju, filtrów, ustawienie zbieżności (po wymianie sprężyn), przegląd klimatyzacji, spakowanie drugiego kompletu żarówek i bezpieczników, sprawdzenie gaśnicy, dołączenie obowiązkowo pełnego koła zapasowego i lewarka z porządnym kluczem do kół, kamizelki odblaskowe dla każdego pasażera, uzupełnienie płynów w samochodzie...nie wspominając o zatankowaniu na full... ad:PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Czy ktoś zna obecne ceny jedzenia w sklepach we Włoszech (wędliny, chleb itd.)?
Jadę do Lignano. Kolega tam był rok temu i mówi, że było ok. 30% drożej niż w Polsce (sklep Lidl), więc nie warto brać jedzenia.
Natomiast wczoraj inny kolega wrócił z Bibione i mówi, że warto zabrać lodówkę turystyczną bo wędliny, kiełbaski, mięso są 4 razy droższe. Chleb też 4 razy droższy, bochenek 1,5kg kosztuje 3,7euro. Mleko 2 razy droższe.
Nie opłaca się brać wody mineralnej – ceny w marketach takie jak u nas.
Pytanie czy tak jest wszędzie, czy akurat Bibione jest tak drogie?
Będę wdzięczny z odpowiedzi, bo chciałbym uniknąć brania boxa na dach, a wzięcie lodówki oznacza, że bez boxa raczej się nie spakuję.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez YaccaNie opłaca się brać wody mineralnej – ceny w marketach takie jak u nas.
Napewno nie ma sensu wozić makaronów i sosów pomidorowych ale już fix do spahgetti proponuję zabrać ( o ile ktoś używa) bo tam praktycznie jest nie do kupienia, tak samo sosy itp. Jak ktoś lubi sałatkę grecką - zabrać z PL fix knora do sałatki bo tam się nie kupi...za to ser typu greckiego, sałatę i oczywiście pomidory i oliwki bez problemu.
Chleb i bułki sprzedawane są na kilogramy - wybór bułek bardzo duży, ceny około 60-80 groszy, chleb "inny" niż w PL...proponuję kupić w PL chleb tostowy i zabrać z sobą tostownicę. Chleb tostowy wytrzyma dłużej ...a można go też dokupić we Włoszech o wiele taniej.
Zamieszczone przez Yaccawędliny, kiełbaski, mięso są 4 razy droższe
Ja zabieram trochę wędliny, ewentualnie tackę/dwie mięsa mielonego (w lodówce).
Na fotce masz adres i lokalizację Lidla w Lignano Sabbiadoro.Załączone plikiPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez YaccaUdanego wyjazdu!
Info z ostatniego wyjazdu na temat żywnościZamieszczone przez PAOLO ESCODo najbliższego dużego marketu (Mia Famila) jest jakieś 4-5 min jazdy - 2km).
Market czyny jest od rana do wieczora ( bez przerwy na sjestę).
Kupić można w nim "wszystko" - od pieczywa po chemię.
Ceny bułek ( a jest do wyboru około 10-12 rodzajów) to w przeliczeniu na złotówki około 0,80 do 1,60 zł - sprzedawane są na kilogramy ale niekiedy można też kupić całe pakiety w lepszej cenie.
Chleba praktycznie brak...jeżeli już to polecam kupować tostowy - o ile ma się toster
Co najdziwniejsze to owoce są droższe niż w PL (brzoskwinie, nektarynki itp... mocno "marketowe" ... za to arbuzy są pyszne i słodkie - cena za 1 kg to +- 70 centów.
Oczywiście we Włoszech nie obejdzie się bez zakupów wody - nie ważne czy tej droższej czy tańszej (+- 20 centów) - zwykła woda butelkowana we Włoszech jest smakowo o niebo lepsza niż w PL.
Cola i inne wynalazki markowe droższe niż w PL x 2.
Natomiast włoskie "podróbki" coli i innych napojów gazowanych są w cenach +- 2/4 zł...trzeba spróbować na początek po 1 szt z każdego rodzaju a potem wybierzecie to co Wam smakuje
Soki - a jest ich bardzo dużo - można kupić w cenach od 3-8 zł za 1L/2L trzaba patrzyć na skład % danego soku ( są oczywiście lepsze jak i gorsze).
Piwa nie wozimy do Włoch bo nasze PL już tam jest w cenie 2,40 zł (taniej niż nad morzem w PL) zresztą do wyboru jest xxx marek od niemieckich poprzez PL, chorwackie, czeskie, itd aż po włoskie - ceny różne od 50/60 centów za puszkę 0,5 po +- 1,50 euro …
Dużo promocji - więc niekiedy można dokonać udanego zakupu.
"Standardem" jest że przy kasie Pani proponuje np gratis zgrzewkę wody
Słaby wybór chipsów itp wynalazków...
Polecam za to włoskie makarony (najlepsze te pół-ugotowane pakowane w opakowania próżniowe) do tego ogromny wybór sosów pomidorowych do spaghetti - w chwilę można przyżądzić pyszne, tanie jedzenie.
Do tego oczywiście prawdziwa mozarella z pomidorami polana oliwą z oliwek - pycha.
Włoskie lody ( bez skojarzeń ) - pyszneeeee - po prostu trzeba spróbować! Cena 1 gałki to +- 1 euro ...ale kulka to nie jest taka bida jak w PL ale "walnięta ogromna kula lodów + dokładka).
Włoska pizza ….hmmmna cienkim cieście ( ja osobiście wolę na grubym) z pysznymi dodatkami – ceny dużej pizzy (robionej przy nas w prawdziwym piecu) to +- 6-max 9 euro.
Capriciosa kosztuje +- 6 euro – młody nie mógł ją sam zjeść choć była bardzo pyszna.
Do wyboru xxx konfiguracji więc każdy na pewno coś dla siebie wybierze.
Zamieszczone przez YaccaJa też ruszam 14 czerwca
Zamieszczone przez ManiekWWAbędziemy mogli zrobić małego spota na ziemi włoskiejPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
Komentarz